فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 50 (بهار 1390)

پژوهشنامه متین
پیاپی 50 (بهار 1390)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • رسول افضلی، افشین متقی صفحه 1
    ایران و ترکیه به عنوان قدرت های منطقه ای در همجواری یکدیگر و در حوزه حساس ترین مناطق جهان از جمله خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز واقع شده اند. این دو کشور دارای نظام معنایی و علایق خاص خود هستند و سلسله منافع مشترک و برخی تضادها نیز دارند. عوامل گوناگونی بر روابط این دو کشور تاثیر می گذارد که سبب ایجاد نوساناتی در روابط دوجانبه آنها، به ویژه پس از انقلاب اسلامی، می شود. این سلسله عوامل در رفتار کنشگران سیاسی ایرانی و ترک به نحوی خاص نمود پیدا می کند که نیازمند به تحلیل و ریشه یابی ژئوپلیتیکی این رفتارها می باشد. از این رو در مقاله حاضر برآنیم تا به بررسی رفتار ژئوپلیتیکی این کنشگران سیاسی و تاثیر آن بر قوام یابی نوسانات موجود در تعاملات دو کشور از منظر برساخت گرایی بپردازیم. در این راستا، ما درصدد پاسخگویی به این سوال اساسی هستیم که چگونه می توان به تحلیل ژئوپلیتیکی رفتار کنشگران سیاسی ایرانی و ترک بعد از انقلاب اسلامی و تاثیر آن بر برساختگی این نوسانات با رویکردی برساخت گرایانه پرداخت؟ لازم است ذکر شود این مقاله با شیوه ای هرمنوتیکی اثباتی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: برساخت گرایی، تضاد ایدئولوژیکی، نیاز ژئوپلیتیکی، روابط دوجانبه، ایران وترکیه
  • سید محمد موسوی بجنوردی، نوشین چترچی صفحه 23
    با اینکه مسئولیت پرداخت دیه در نظام فقهی اسلام، در نوسان بین فرد، عاقله و بیت المال بوده است، با این حال همواره، طرح هر نوع مسئولیتی، نیازمند مبانی فقهی واستنباطی است. با توجه به تمهیدات یاد شده یکی از قواعد فقهی که جزو مستندات پرداخت دیه از بیت المال قرار می گیرد، قاعده «الخراج بالضمان» است. بدین خاطر هدف پژوهش حاضر این است که با تکیه بر مدارک و مستندات قاعده یاد شده، و نزول در واژه شناسی آن، دلالت های قاعده را مشخص سازد. اما این امر به تنهایی رهگشا نبوده است. زمانی که به رویکرد امام خمینی در مورد قاعده مذکور، با صرف نظر از جهت صدور آن، یعنی فقه حکومتی، باز می گردیم نه تنها قاعده مذکور نادیده گرفته نمی شود، بلکه جایگاه آن در پرداخت دیه از سوی بیت المال آشکار می شود.
    کلیدواژگان: خراج، ضمان، دیه، بیت المال، فقه حکومتی، امام خمینی
  • رسول جعفریان، حمید بصیرت منش صفحه 35
    حوزه نجف اشرف که سابقه دیرینه ای در تحولات و رویدادهای سیاسی ایران از عصر قاجار و به ویژه نهضت مشروطیت داشت، در دوران حکومت پهلوی بنا به دلایلی کمتر از حد انتظار در مسائل ایران دخالت نمود. با آغاز نهضت روحانیون ایران به پیشگامی آیت الله خمینی درمهرماه 1341، این حوزه مجددا فرصت یافت تا در تحولات سیاسی ایران نقش آفرینی کند و در دو رویداد انجمن های ایالتی و ولایتی و رفراندم شاه موضع گیری های مهمی به ویژه توسط حضرات آیات سید محسن حکیم و سید ابوالقاسم خویی صورت گرفت. در این مقاله مواضع و واکنش حوزه نجف و مراجع بلندپایه آن درخصوص این دو رویداد و مسائل و تبعات پس از آن تا پایان سال 1341 مورد بررسی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: حوزه نجف، آیت الله حکیم، آیت الله خویی، مراجع قم، آیت الله خمینی، لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی، رفراندم شاه، حکومت پهلوی
  • سید حسن خمینی صفحه 55
    در این مقاله به بیان تنجز تکلیفی در مورد علم اجمالی پرداخته شده است. در این مقاله بعد از ذکر و بحث از مراحل اربعه تکلیف در کلام مرحوم آخوند و مرتبه های دوگانه تکلیف در کلام حضرت امام، به تقسیم علم به علم تفصیلی و اجمالی اشاره شده است. همچنین قطعی بودن و تنجیز تکلیفی که مورد علم تفصیلی است، مورد بحث قرار گرفته شده است. در ادامه از تقسیم متعلق علم اجمالی، در اقوال مرحوم شیخ انصاری رحمه الله به شبهه محصوره و غیر محصوره و تنجیز آن در شبهه محصوره بحث شده و سپس به تقسیم فعلیت تکالیف، به «فعلیت من جمیع الجهات» و «فعلیت لا من جمیع الجهات» و «تنجیز علم اجمالی در صورت فعلیت داشتن من جمیع الجهات» در کلام مرحوم آخوند اشاره رفته است. نویسنده در ادامه به مبانی حضرت امام خمینی اشاره کرده و ایشان را دارای دو رای اول و جدید معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: تنجیز علم اجمالی، شبهه محصوره، شبهه غیر محصوره، فعلیت من جمیع الجهات، فعلیت لا من جمیع الجهات، موافقت قطعیه، مخالفت قطعیه، مراحل فعلیت تکلیف
  • مهدی رهبری، سعید محمدزاده صفحه 83
    تاکنون از دیدگاه های متفاوتی به پدیده انقلاب نگریسته شده که یکی از آنها، عوامل فرهنگی بوده است. تاکنون، نقش وسایل ارتباط جمعی به عنوان یکی از پدیده های فرهنگی، در شکل دادن به افکار انقلابی مورد توجه اندکی قرار گرفته است. در میان رسانه های مختلف، «سینما» از اهمیت بسیاری برخوردار بوده که ورود آغازین آن، به تضادها و چالش های بسیاری در جوامع انجامیده است. این عامل که تاثیر آن بر وقوع انقلاب اسلامی سال 1357 کمتر مورد توجه قرار گرفته است، به علت سوء مدیریت و برخی ویژگی های ذاتی آن، در شکل دادن به جامعه توده ای و افکار انقلابی در ایران نقش اساسی ایفا کرده است. این تاثیرگذاری «فرایندی تاریخی و انباشتی» بوده و از همان ابتدا به علل یاد شده اسباب مخالفت بسیاری از نیروهای اجتماعی و شکل دادن تدریجی به جامعه توده ای را فراهم نموده است؛ فرایندی که رفته رفته با گسترش آن، بر میزان تاثیرگذاری اش نیز افزوده شد. در این مقاله با استفاده از «روش تحلیل محتوا» و با تاکید بر «تاریخی و پروسه وار بودن» این تاثیرگذاری ها، به نقش سینما در وقوع انقلاب اسلامی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، رسانه ها، سینما، افکار عمومی، جامعه توده ای، انباشت مطالبات تاریخی
  • فاطمه طباطبایی، پروانه عروج نیا صفحه 109
    از ویژگی های مهم حکمت شیعی، پایبندی به شریعت، اهمیت ولایت وامامت، جمع آوردن تعقل و اشراق وعدم وابستگی به سلاسل صوفیه است. پیروان این حکمت، مشایخ خود را پرورش یافته تعالیم معصومان(ع) و وارث روحانیت انبیا(ص) هستند با عناوینی چون عالم ربانی، حکیم الهی وعارف بالله، تعالیم خود را حکمت می نامند و نه فلسفه صرف.
    در این تحقیق آرای امام خمینی به عنوان نمونه ای از این حکما معرفی می گردد و وجوه اشتراک و افتراق آن با تصوف و عرفان بررسی می شود. همچنین، درباره ویژگی منحصر به فرد حکمت امام خمینی در میان حکمای شیعی یعنی توجه به امور سیاسی و نگاه حماسی واسباب و علل آن، سخن خواهیم گفت.
    کلیدواژگان: حکمت، عرفان، ولایت، انسان کامل، سلوک، فطرت، سیاست
  • علی فقیهی صفحه 135
    بدون تردید جهاد ابتدایی و مبارزه با کفار برای دعوت آنان به اسلام در زمان حضور امام(ع) واجب است و در زمان غیبت به نظر فقها، اعم از قدما و متاخرین، بدون تردید واجب نیست تا آنجا که بسیاری از متاخرین و حتی آنان که رساله مستقلی درباره ولایت فقیه دارند و از اختیارات او به صورت مفصل بحث کرده اند متعرض ولایت بر جهاد نشده و گویا وضوح آن به حدی است که نیاز به بحث ندارد. صاحب جواهر تنها فقیه از متاخرین است که در کتاب «جهاد» ولایت فقیه را بر جهاد با نبود اجماع برخلاف آن و انتخاب عموم نیابت می پذیرد اما در کتاب «امر به معروف» که متاخر از کتاب «جهاد» است تردید را کنار گذاشته و همسو با دیگر فقها حضور امام معصوم(ع) را لازم می داند. امام خمینی در کتاب البیع می فرماید: در اختصاص جهاد غیردفاعی به امام(ع) جای بحث و تامل است و وجه تامل را بیان نفرموده است. نگارنده بر این باور است که جهاد ابتدایی با اذن فقیه جایز است و وجه تامل این است که مستند نظر فقها استظهار از روایات است و این استظهار تمام نیست چنانکه تمسک به اجماع نیز مخدوش است. ثمره عملی بحث در دوره معاصر این است که در کشورهای غیر اسلامی مبارزه مسلمانان با هیات حاکمه مصداق جهاد ابتدایی است مشروط بر اینکه هدف حاکمیت دین اسلام و مبارزه با اذن فقیه باشد.
    کلیدواژگان: عصر غیبت، استظهار، جائر، امام، فقیه
|
  • Rasul Afzali, Afshin Motaqi Page 1
    As two regional powers, Iran and Turkey are located in one of the most sensitive regions of the world including the Middle East, Central Asia and Caucasia. They have their own meaning systems and interests which have some commonalities and contradictions. There are many factors which influence the relationships between the two countries, causing vacillation in their bilateral ties, particularly after the victory of the Islamic Revolution. These factors are manifested in the behavior of the political actors in both the countries, which require geopolitical analysis. The present paper is an attempt to study the geopolitical behavior of these political actors and their impacts on the bilateral interactions from the viewpoint of superstructrualism.
  • Seyed Mohammad Bojnourdi, Noushin Chatrchi Page 23
    Although the responsibility of the expiation of blood money is shared by the individual, next of kin or the public purse, the discussion of the responsibility of each of them requi res strong argument based on jurisprudential principles. One of the jurisprudential principles regarding the expiation of blood money is "Al-khiraj Biz-Ziman", meaning pledge of expiation. Hence, the present paper is an attempt to discuss the connotations of this principle through relying on its documents. However this is not enough. When we study Imam Khomeini's viewpoints in this regard, regardless of the governmental jurisprudence, not only the said principle is not overlooked but also its status with regard to the expiation of blood money is clarified.
  • Rasul Jafarian, Hamid Basiratmanesh Page 35
    The Najaf Seminary which had played a great part in the political developments of Iran since the Qajar era, particularly during the constitutional movement, due to certain reasons had a relatively lower profile which was blew the expectations during the Pahlavi rule. With the onset of the cleric movement under the leadership of Imam Khomeini in 1962 in Iran, the Najaf seminary found an opportunity to once again play a role in the developments of Iran. In fact Ayatollah Seyed Mohsen Hakim and Ayatollah Seyed Abulqasem Khuie took strong stances vis-à-vis two events, that is, the city councils and Shah's referendum. The present article is an attempt to study the stances of the Najaf Seminary and high-ranking religious authorities vis-à-vis the said events and their consequences until March 1963.
  • Seyed Hassan Khomeini Page 55
    The main thrust of this paper is to study decisiveness of duty which is within the framework of collective knowledge. In the first place, the four stages of duty in the viewpoint of the late Akhund and the two stages of duty in the viewpoint of Imam Khomeini are discussed and then the classification of knowledge into collective and separative knowledge is elucidated. Also the definiteness and decisiveness of duty which is the subject of separative knowledge is discussed. Also the classification of the subjects of collective knowledge in the words of the late Shaikh Ansari into shobhen mahsureh and shobheh gheir mahsureh and its decisiveness in the former has been discussed. In the next step, the classification of duties into "practicality from all respects" and "practicality not from all respects" and decisiveness of collective knowledge in case of the first instance in the words of the late Akhund have been illustrated. Finally the arguments of Imam Khomeini and his new ideas are discussed.
  • Mahdi Rahbari, Said Mohammadzadeh Page 83
    The phenomenon of revolution has thus far been studied from various angles. The role of mass media, as a cultural phenomenon that shapes the revolutionary thoughts, has not been studied properly. Cinema is one of the important mass media whose advent has created challenges in many societies. The impact of cinema on the victory of the Islamic Revolution has not received due attention, but due to mismanagement or its essential features cinema has played an effective role in shaping a mass society and revolutionary thoughts in Iran. This impact has been a historical and cumulative process and from the very beginning due to the mentioned reasons has caused the opposition of social forces and gradual shaping of a mass society. The effectiveness of this process has increased with the passage of time. Through content analysis and emphasis on historicalness and processuality of this impact, attempts have been made in the present paper to study the role of cinema in the victory of the Islamic revolution.
  • Fatima Tabatabi, Parvaneh Orujnia Page 109
    Among the significant features of Shia theosophy is commitment to Sharia, attaching significance to Wilaya and Imamate and combination of rationality and intuition as well as lack of dependence of chains of mystics. The followers of this theosophy consider their mentors as the disciples of the teachings of the Infallible Imams and inheritors of the spirituality of the Prophet (PBUH) of Islam. They use such titles as divine scholar, divine sage and Gnostic of God, and hence call their teachings theosophy not pure philosophy. The present article is an attempt to introduce the viewpoints of Imam Khomeini as an example of such a sage or theosophist. In the next step the differences between theosophy and mysticism or Gnosticism are discussed. Also the unique features of Imam Khomeini's theosophy, that is, attention to political affairs and his epical approach and its reasons are illustrated.
  • Ali Faqihi Page 135
    Without any doubt it is mandatory during the time of presence of the Infallible Imam to initiate a jihad in order to call the infidels to Islam, but almost all the jurisprudents maintain that it is not obligatory during the time of Occultation. Indeed, the contemporary religious authorities, even those who have written an independent treatise on the Wilayat Faqi (Guardianship of Jurisprudent), have not touched the issue as if they have taken it for granted that initial jihad is not permissible during the time of Occultation of the Infallible Imam. The author of Jawahir is the only contemporary jurisprudent who in his book Jihad maintains that there can be an initial jihad during the Occultation provided that there is no opposition to the Wilayat Faqih and the public accepted it; but in his later book Commandment of Good and Prohibition of Evil, he categorically mentions that the presence of the Infallible Imam is necessary for any initial jihad. Imam Khomeini in his book Al-Bai', states; the attribution of non-defensive war to the Infallible Imam requires contemplation, but he does not mention the subject of contemplation. The hypothesis of the present paper is that initial war is permissible with the permission of Jurisprudent, but the subject of contemplation is that the source of reliance of the jurisprudents is traditions, but this reliance is not complete as sticking to consensus is not reliable either. The practical conclusion of the issue in contemporary era is that in the non-Islamic countries, the struggle of the Muslims against the ruling governments is initial jihad provided that they fight for the supremacy of Islam with the permission of the jurisprudent.